Biografie

Heleen Posthumus (Heerlen, 1943) was als kind altijd aan het tekenen. In haar gymnasiumtijd zat ze ’s avonds op tekenles bij Herman Filott, die voor de akte MO-A tekenen opleidde. Ze ging in Utrecht Duits studeren omdat haar ouders de kunstacademie afraadden. In die periode maakte ze decors of versierde feesten. Toen ze met haar man naar Dordrecht verhuisde nam ze ook daar schilderlessen, maakte wandkleden en ging pottenbakken. De zorg voor gezin en werk kreeg daarna een tijd lang voorrang. Na de verhuizing in 2002 naar de Achterhoek kwam er ruimte voor verdere ontwikkeling. Ze nam weer schilderlessen en volgde workshops in de Achterhoek en over de grens.
Bij Béa Verheul (Ruurlo) leerde ze de monoprinttechniek kennen, nam schilderlessen bij Sabine Jahnke (Heelweg), deed 2 masterclasses bij Kon. Talens in Apeldoorn, een workshop bij prof. Yuri Wassiljev uit St. Petersburg en schildercursussen bij Michael Bause en Renate Meinardus in Arnsberg
Jaarlijks gaat ze voor nieuwe technieken en creatieve impulsen naar de Pfalz en de Freie Kunstakademie Augsburg voor schilderweken bij Renate Kutke en Andrea Rozorea. Ze kreeg schilderles van Stephan Geisler (Bochum) en de Zwitser Robert Süess (Hattingen).
Sinds 2003 nam ze aan talrijke (groeps)tentoonstellingen en atelierroutes in Nederland en Duitsland deel. In 2014 maakte ze deel uit van het internationale kunstproject Familiekronieken in het Textielmuseum in Bocholt. In 2016 had ze een solotentoonstelling in de Alte Molkerei in Bocholt. Ze organiseerde als moderator met het kunstenaarscollectief Diversity in 2017 een tentoonstelling in de Stadtgalerie van Sundern (D). Met Diversity exposeerde ze in galerieën in o.a. Haaksbergen, Roosendaal, Emmen, Geldrop, Muiden en Zutphen. Haar schilderijen hingen in 2020 bij Mondileder in Soesterberg en in het gemeentehuis van Berkelland (Borculo). Nu heeft ze een expositie in Randerode in Apeldoorn tot eind oktober 2023.

Heleen Posthumus schilderen in de Pfalz 2013
Opleiding
jaren 50 tekenlessen bij de heer Filott, die opleidde voor de akte MO-A tekenen
2003-2007 monoprinttechniek bij Béa Verheul, Atelier M22738, Ruurlo
2005-2010 tekenen/schilderen bij Sabine Jahnke in Heelweg
2007 masterclass bij Kon. Talens in Apeldoorn
2008-2014 diverse schildercursussen, o.a. bij Michael Bause en Renate Meinardus in Arnsberg (D)
2010 workshop bij prof. Yuri Wassiljew (St. Petersburg) in Ahaus (D)
2012-heden schilderworkshop in de Pfalz (D)
2013-heden schildercursussen aan de Freie Kunstakademie Augsburg (D)
2017-heden schildercursussen bij Stephan Geisler, Bochum (D), Robert Süess (CH) en Andrea Rozorea (Augsburg).